De gemeente Vaals staat al jaren bekend als een zeer unieke gemeente. Dit is onder andere te danken aan de kunst, cultuur en de evenementen die in deze gemeente te vinden zijn. Als je interesse hebt in het leren kennen van deze gemeente dan zijn dit de drie kernpunten waar je ontzettend veel van leert. Vaals is een omgeving met ontzettend veel unieke historie, en dat zie je dan ook in een groot aantal onderdelen van de regio terug.

Deze unieke historie vind je onder andere terug in de kunstwerken in de regio, waar de gemeente Vaals rijk aan is. Daarbij kent de omgeving een groot aantal unieke kerken, welke je terugvindt in de kleine dorpen in deze gemeente. De monumenten en begraafplaatsen van deze omgeving zijn ook zeker een bezoekje waard. Als je een groot fan van de Middeleeuwen bent dan kun je ook een aantal kastelen bezoeken. Wil je echt alles over de gemeente weten? Dan zijn de musea een leuke toeristische plek om te bezoeken. Daarbij organiseert de gemeente ieder jaar ook een groot aantal evenementen.

Kunstwerken in Vaals

Een van de bekendste kunstwerken in deze omgeving is toch wel De Ontmoeting van Jo Ramakers. Dit kunstwerk biedt een prachtige kijk op deze kunstenaar. Je kunt dit kunstwerk terugvinden op de centrale rotonde van de gemeente Vaals.

Een ander kunstwerk dat je tijdens een bezoek aan Vaals moet bezoeken is Bronzen Kind. Dit kunstwerk, dat in 2000 is ontworpen door Anneke Eussen, representeert de samenkomst van de natuur en het normale leven. De kunstenares heeft in dit beeld geprobeerd te laten zien hoe mens en natuur samenkomen.

Kerken in Vaals

De religieuze historie van Vaals is ontzettend interessant. Je kunt goed terugzien dat dit een Protestantse omgeving is. Zo zijn er diverse kerken te vinden, waaronder een grote kerk in het dorp Vaals. Hier komen iedere zondag een groot aantal inwoners samen om in zang en spraak hun gebeden te laten horen.

Vaals heeft daarnaast ook nog een Romeins Katholieke kerk. De kerk is in 1892 gebouwd en staat er vandaag de dag nog steeds. Johannes Kayser heeft de kerk ontworpen en heeft voorgesteld dat deze op een heuvel werd gebouwd. De kerk staat daarom op een hoogte van maar liefst 208,53 meter. Dit maakt het de hoogst geplaatst Romeins-Katholieke kerk van Nederland.

Een van de oudere monumenten van deze omgeving is de St. Catharina Kapel. In de kerk zijn een groot aantal kunstwerken van Hans Truyen te zien. Deze kunstwerken komen mooi overeen met de buitenkant van de kapel. Het is op ieder moment mogelijk om een rondleiding in de kapel te krijgen, zodat je meer kunt leren over de historie van de kerk en haar omgeving.

Monumenten en begraafplaatsen in Vaals

De gemeente Vaals staat vol met unieke monumenten die je tijdens een bezoek aan de gemeente zeker moet zien. Daarbij kent de omgeving ook een aantal begraafplaatsen die een bezoekje waard zijn.

De kledingindustrie was voor lange tijd het belangrijkste element voor de economie van de omgeving. Daarom kun je binnen deze regio een aantal plekken bezoeken die destijds een belangrijke rol hebben gespeeld binnen de economie. Het Von Clermont-huis is hiervan een van de bekendste plekken. De familie Von Clermont is een bekende familie uit de regio, welke kleding hebben ontworpen en geproduceerd voor bekende personen zoals de Tsaar Peter de Grote en de alom bekende Napoleon Bonaparte.

Er is een verzameling aan gebouwen in Vaals dat de St. Adalbert genoemd wordt. Deze gebouwen representeren de unieke historie van de gemeente Vaals. Je kunt deze gebouwen het beste tijdens het weekend bezoeken, omdat je dan vrije toegang tot de locatie hebt.

De lokale begraafplaats vind je vlakbij het Bloemendaal-huis. Deze is in het park gevestigd. Deze begraafplaats is van origine gebruikt om lokale monniken van het Bloemendaal-klooster te begraven en is vandaag de dag voor iedereen toegankelijk. Hier gelden vanzelfsprekend een aantal regels om te zorgen dat bezoekers de monniken eer aan doen.

Kastelen in Vaals

Vaals heeft dankzij haar mooie historie ook een aantal prachtige kastelen. Het Bloemendaal Kasteel is toch wel het meest bekende kasteel van deze regio. Het is het oude huis van de Von Clermont-familie en is vandaag de dag toegankelijk voor toeristen. Dit is dan ook een onderdeel dat je niet mag overslaan wanneer je de gemeente bezoekt. Dit kasteel is ooit gebruikt voor een school, waar de moeder van John F. Kennedy les heeft gevolgd. Dit kasteel is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als veldhospitaal om gewonden op te vangen en te verzorgen.

Het Vaalsbroek Kasteel is een tweede bekend kasteel in deze regio. Het bevat een park en de begraafplaats van de familie Von Clermont is hier ook gevestigd. Al in 1420 is dit kasteel in geschriften genoemd. Vandaag de dag wordt het kasteel onderhouden door hotelketen Bilderberg, waardoor het voor iedereen toegankelijk is geworden.

Musea in Vaals

Door haar rijke historie kent de gemeente Vaals ook een groot aantal musea. Zo is museum De Kopermolen, welke is gevestigd aan de Von Clermontstraat, een prachtig museum om te bezoeken. Je vindt hier een groot aantal kunstwerken en spullen terug die de historie van Vaals kenmerken. Tijdens een bezoek aan de gemeente is het dan ook zeker leuk om dit museum mee te nemen in de activiteiten die je wilt ondernemen.

Museum Vaals is een moderner museum waar bezoekers prachtige moderne kunstwerken van lokale en andere kunstenaars kunnen bekijken. Het bevat meer dan 200 unieke kunstwerken, welke ieder een meter hoog zijn, welke gemaakt zijn door een groot aantal moderne kunstenaars.

Evenementen in Vaals in 2017

Ieder jaar wordt er weer een groot aantal evenementen georganiseerd door lokale initiatieven en door de gemeente Vaals zelf. Zo kun je een historische wandeling maken tussen Aken en Vaals. Je start bij Kasteel Bloemendaal en eindigt uiteindelijk in Aken. Dit is de route die een groot aantal casinoliefhebbers in de 18e en 19e eeuw hebben afgelegd.

De Nacht van Gulpen wordt ook ieder jaar in Vaals georganiseerd. Tijdens dit evenement wandel je maar liefst 70 kilometer in het donker. Dit evenement is dus niet voor iedereen weggelegd, maar voor de echte doorzetters is dit zeker een evenement om te bezoeken!